Poliaci zdolali Severných Írov. Ostrovania bez strely na bránu

12.06.2016 Celý región

Nice 12. júna (TASR) - Poľská futbalová reprezentácia otvorila v nedeľu súboje v C-skupine majstrovstiev Európy víťazstvom nad Severným Írskom 1:0. Duel sa hral na trávniku Stade de Nice a priniesol jednoznačnú dominanciu "bieločervených", ktorú však dokázali pretaviť len na jediný gól. Postaral sa oň v 51. minúte Arkadiusz Milik. Pre Poľsko to bolo prvé víťazstvo v siedmom zápase na ME.

Na druhý zápas C-skupiny nastúpili v nedeľu večer v Lille úradujúci majstri sveta z Nemecka proti Ukrajincom. Poliaci sa v druhom kole základných skupín stretnú vo štvrtok o 21.00 v Saint Denis s Nemeckom, o tri hodiny skôr sa v Lyone odohrá duel Ukrajina - Severné Írsko.

Dominancia Poliakov

Zápas sa odvíjal od začiatku jednostranne. Poľskí futbalisti na ihrisku dominovali a súpera k ničomu nepustili. V úvodnej štvrťhodine mali držanie lopty na úrovni 75 percent. Severní Íri sa sústredili výlučne na defenzívu, ktorá neustále odolávala nájazdom súpera. Ostrovania sa hlbšie na druhú polovicu dostali až po 15. minúte, no ku strele sa nedostali a tak to zostalo až do konca prvého dejstva. Vôbec prvá strela na bránku prišla v 29. minúte, keď spoza šestnástky vypálil Milik, brankár Severného Írska McGovern si s jeho pokusom poradil. Poliaci si prvú tutovku vypracovali v 31. minúte. Piszczek sa na pravej strane predral do pokutového územia, prízemnou prihrávkou našiel Milika, no ten vo vyloženej šanci prestrelil. V 39. minúte sa lopta po rohu dostala k aktívnemu Kapustkovi, ktorý tvrdo vypálil, ale McGovern vytiahol výborný zákrok a loptu vytlačil mimo tri žrde.

Bezmocnosť Severných Írov

Aj po polčasovej prestávke pokračovalo dobýjanie bránky Severného Írska. Ovocie prinieslo v 51. minúte. Milik svoju tretiu šancu už premenil a poslal svojich spoluhráčov do vedenia - 1:0. Blaszczykowski si vymenil loptu s Maczynskim, prihrávkou z pravej strany našiel na hranici šestnástky voľného Milika a ten strelou pomedzi obrancove nohy rozvlnil sieť. Ostrovania sa po inkasovanom góle snažili vymyslieť už aj niečo smerom dopredu, ale proti dobre organizovanému poľskému tímu im to vôbec nešlo. Síce sa dostali ku svojej prvej strele, no aj tú im súperi zblokovali. V 71. minúte sa po chybe Krychowiaka dostal do dobrej možnosti striedajúci Washington, no v poslednej chvíli mu lopta odskočila. V 81. minúte Grosicki, ktorý vybehol na ihrisko len niekoľko sekúnd predtým, pohotovou strelou vystrašil McGoverna, jeho pokus však išiel tesne vedľa. Vzápätí sa akrobatickým spôsobom prezentoval Milik, lopta skončila v brankárovom náručí. Na druhej strane pohrozil Davies. Poľsko si už v závere tesný náskok udržalo a zaznamenalo zaslúžený triumf.

C-skupina - 1. kolo:

Poľsko - Severné Írsko 1:0 (0:0)
Gól: 51. Milik, rozhodovali: Hategan - Sovre, Gheorghe (všetci Rum.), ŽK: Kapustka, Piszczek - Cathcart, 33.742 divákov.

Poľsko: Szczesny - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski (80. Grosicki), Krychowiak, Maczynski (78. Jodlowiec), Kapustka (88. Peszko) - Milik - Lewandowski

Severné Írsko: McGovern - McLaughlin, Cathcart, J. Evans, McAuley - McNair (46. Dallas), Norwood, Davis, Baird (76. Ward), Ferguson (66. Washington) - Lafferty

hlasy po zápase (zdroj: APA, dpa):

Grzegorz Krychowiak, stredopoliar Poľska: "Myslím si, že sa môžeme ešte zlepšovať, no nemali by sme preceniť výkon v úvodnom zápase. Vieme, že tu nie sú žiadni ľahký súperi. Proti Nemecku to bude veľmi ťažké, v tom zápase zo seba musíme vydať všetko."

Steven Davis, stredopoliar Severného Írska: "Tento večer je pre nás sklamaním. Musíme byť odvážnejší, lepší na lopte a musíme si vytvárať viac šancí. Dali sme do toho všetko, ale nestačilo to."
 

Vyberte región